EuReCa
МУЛЬТИДИСЦИПЛІНАРНА КЛІНІКА
Записатись на прийом
особистий/дистанційний
Меню Меню
Сластін Владислав Володимирович
Сластін Владислав Володимирович19 років досвіду
Лікар-дієтолог, нутриціолог
Експерт системи Аналізу ризиків і критичних точок контролю харчовий безпеки (ХАССП). Лікар - експерт вищої категорії в галузі харчової безпеки та нутриціології.

Дієта при хронічній хворобі нирок

Калорії

У міру прогресування хронічної хвороби нирок (ХНН) люди часто втрачають апетит, тому що для них продукти мають вже інший смак. В результаті вони споживають менше калорій—важливих одиниць енергії в їжі—і можуть дуже схуднути. Лікар-дієтолог може допомогти людям з розвиненою ХНН знайти здорові способи додавання калорії в свій раціон при надмірній втраті ваги.

Протеїни

Білок (протеїн) - це невід'ємна частина будь-якої дієти. Протеїни допомагають побудувати і підтримувати м'язи, кістки, шкіру, сполучну тканину, внутрішні органи і кров. Вони допомагають боротися з хворобами і загоювати рани. Але білки також розпадаються на відходи, які повинні виводитися з крові нирками. Споживання більше білка, ніж потребує організм, може викликати додаткове навантаження на нирки і викликати зниження функції нирок.

Лікарі рекомендують людям, які страждають від ХНН, вживати помірну або знижену кількість білка. Однак обмеження білка може призвести до недоїдання, тому людям з ХНН необхідно бути обережними. Збалансований план харчування розроблений лікарем-дієтологом може допомогти обмежити споживання білка, не наражаючи на небезпеку своє здоров'я.

Необхідно відмітити, що споживання білку хворими залежить не тільки від стадії ХХН, але й способу її лікування. Так, малобілкова дієта, яка полягає в обмеженні вживання тваринного білка, сьогодні рекомендується лише деяким пацієнтам з ХХН IV-V ст., які не лікуються діалізом. При цьому, не всі дослідження, підтвердили позитивний вплив такої дієти на перебіг хвороб нирок та ХХН зокрема. Це власне і є причиною обмежених рекомендацій щодо застосування такої дієти. 

Популярні і дороговартісні кетоаналоги амінокислот повинні застосуватись лише у тих пацієнтів, які з тих чи інших причин отримують малу кількість білка. Якщо ж пацієнт отримає достатню кількість білка з їжею, то додатове вживання кетоаналогів амінокислот лише збільшить навантаження на нирки.

Вживання м'яса

Більшість людей - з ХНН або без неї - можуть отримати необхідну їм щоденну кількість білка, з'ївши дві порції м'яса або замінника м'яса по 85 г. Порція м'яса в 85 г приблизно дорівнює розміру колоди карт або долоні людини.

Тваринний білок в яєчних білках, сирі, курці, рибі і червоному м'ясі містить більше поживних речовин, яких потребує організм. З ретельно розробленим планом харчування, добре збалансована вегетаріанська дієта також може забезпечити всі ці поживні речовини. Наприклад, люди можуть знизити споживання білка, коли роблять бутерброди, використовуючи більш тонкі скибочки м'яса і додаючи салат, скибочки огірка, шматочки яблука та інші гарніри.

Дієтолог може допомогти людям дізнатися про кількість і джерела білка в їх раціоні та внести невеликі корективи в свої харчові звички, які можуть привести до значного зниження білка.

Коли функція нирок знижується до такої міри, що виникає необхідність в діалізі, пацієнти повинні додати більше білка в свій раціон, тому що діаліз виводить велику кількість білка з крові.

Жири

Кожен повинен знати про джерела жиру, тому що вживання неправильних видів жиру і занадто великої кількості жирів збільшує ризик закупорки кровоносних судин і проблем з серцем. Жир забезпечує організм енергією, допомагає виробляти гормоноподібні речовини, що регулюють артеріальний тиск та інші функції серця, а також містить жиророзчинні вітаміни. Жири повинні бути в раціоні кожної людини, але деякі з них більш корисні, а деякі - навпаки. Люди з ХНН мають більш високий ризик серцевого нападу або інсульту. Тому люди з ХНН повинні бути особливо обережними і повинні знати, як жири впливають на здоров'я їх серця.

Люди з прогресуючою ХНН повинні поговорити з дієтологом про здорові і нездорові джерела жиру. Насичені жири і трансжирні кислоти можуть підвищувати рівень холестерину в крові і закупорювати кровоносні судини. Насичені жири містяться в продуктах тваринного походження, таких як червоне м'ясо, птиця, незбиране молоко і вершкове масло. Ці жири зазвичай тверді при кімнатній температурі. Трансжирні кислоти часто зустрічаються в хлібобулочних виробах, таких як печиво і тістечка, а також у смажених продуктах, таких як пончики і картопля фрі.

Рослинні олії, такі як кукурудзяна або сафлорова олії, корисніші за тваринні жири, наприклад масло або сало. Слід уникати гідрогенізованих рослинних олій, оскільки вони містять велику кількість трансжирних кислот. Мононенасичені жири - оливкова, арахісова і рапсова олії - це здорова альтернатива тваринним жирам. Дієтолог може запропонувати здорові способи включення жиру в раціон, особливо якщо виникає потреба в більшій кількості калорій.

У таблиці нижче показані джерела жирів, розбиті на три типи, які слід вживати рідше, і хороші жири, які можна вживати частіше.

Обмежити Рекомендовано
Насичені жири
- червоне м'ясо
- домашня птиця
- незбиране молоко
- масло
- сало
 
Трансжирные кислоти
- хлібобулочні вироби
- картопля фрі
- пончики
 
Гідрогенізовані рослинні олії
- маргарин
- розрихлювач
Мононенасичені жири
- кукурудзяна олія
- сафлорова олія
- оливкова олія
- арахісова олія
- олія каноли

Натрій

Занадто багато натрію в раціоні людини може бути шкідливим, тому що це змушує кров утримувати рідину. Люди з ХНН повинні бути обережними та не допускати накопичення великої кількості рідини в своєму організмі.  Зайва рідина підвищує артеріальний тиск і збільшує навантаження на серце і нирки. Дієтолог може допомогти людям знайти способи, щоб зменшити кількість натрію в раціоні. На етикетках міститься інформація про вміст натрію в їжі. Здоровим людям рекомендовано обмежити щоденне споживання натрію не більше ніж 2300 міліграмами (мг) - кількість, що міститься в 1 чайній ложці кухонної солі. Люди з ризиком серцевого нападу або інсульту внаслідок високого артеріального тиску або захворювання нирок, повинні обмежити їх щоденне споживання натрію не більше, ніж 1500 мг.  Вибір продуктів харчування без натрію або з низьким вмістом натрію допоможе їм досягти цієї мети.

Натрій міститься в звичайній кухонної солі і багатьох солоних приправах, таких як соєвий соус і соус теріякі. Консерви, заморожені продукти і більшість м'ясних продуктів містять велику кількість солі. Закуски, такі як чіпси і крекери, також містять багато солі.

Альтернативні приправи, такі як лимонний сік без солі та гострий перцевий соус, можуть допомогти людям зменшити споживання солі. Люди з розвиненою ХНН повинні уникати замінників солі, які використовують калій, таких як AlsoSalt або Nu-Salt, тому що ХНН обмежує здатність організму виводити калій з крові.

У таблиці нижче наведені деякі продукти з високим вмістом натрію та альтернативи з низьким вмістом натрію, що є більш корисними для людей з будь-яким ступенем ХНН та високий артеріальний тиск.

Обмежити (високий вміст натрію) Рекомендовано (низький вміст натрію)
- Сіль
- Звичайні консервовані овочі
- Хот-доги та м'ясні консерви
- Фасований рис з соусом
- Упакована локшина з соусом
- Заморожені овочі з соусом
- Заморожені готові страви
- Супові консерви
- Звичайний томатний соус
- Закусочні харчові продукти
- Рослинні приправи без солі
- Консерви з низьким вмістом натрію
- Свіже, варене м'ясо
- Простий рис без соусу
- Звичайна локшина без соусу
- Свіжі овочі без соусу
- Заморожені овочі без соусу
- Домашній суп зі свіжих інгредієнтів
- Томатний соус зі зниженим вмістом натрію
- Несолоні кренделі
- Несолоний попкорн

Джерело: United States Food and Drug Administration (FDA) Food Labeling Guide. IX. Appendix A: Definitions of Nutrient Content Claims. FDA website. http://www.fda.gov . Revised April 2008. Accessed June 21, 2010.

Калій

Підтримання належного рівня калію в крові має важливе значення. Калій допомагає серцю битися регулярно і м'язам правильно працювати. Проблеми можуть виникнути, коли рівень калію в крові занадто низький або занадто високий. Хвороби нирок призводять до накопичення калію в крові, викликаючи серйозні проблеми з серцем. Калій міститься в багатьох фруктах і овочах, таких як банани, картопля, авокадо і дині. Людям з розвиненою ХНН, можливо, доведеться уникати деяких фруктів і овочів. Аналізи крові можуть показати, коли рівень калію піднявся вище норми. Дієтолог може допомогти людям з прогресуючою ХНН знайти способи обмежити кількість калію в своєму раціоні.  Вміст калію в картоплі та інших овочах можна знизити шляхом кип'ятіння їх у воді.

У наступній таблиці наведені приклади продуктів з високим вмістом калію і їх альтернатив з низьким вмістом калію для людей з прогресуючою ХНН.

Високий вміст калію Низький вміст калію
- Апельсини і апельсиновий сік
- Дині
- Абрикос
- Банан
- Картопля
- Помідор
- Солодка картопля
- Приготований шпинат
- Приготована брокколі
- Боби (запечені, квасоля, лімська квасоля, плямиста квасоля)
- Яблука і яблучний сік
- Журавлина і журавлинний сік
- Консервовані груші
- Полуниця, чорниця, малина
- Слива
- Ананас
- Капуста
- Відварена цвітна капуста

Фосфор

Хворі нирки призводять до накопичення фосфору - мінералу, що міститься в багатьох продуктах харчування та накопичуватися в крові. Велика кількість фосфору в крові витягує кальцій з кісток, роблячи кістки слабкими і схильними до переломів. Занадто багато фосфору також може викликати свербіж шкіри. Такі продукти, як молоко і сир, сушені боби, Кола, консервований чай з льодом і лимонад, горіхи і арахісове масло містять багато фосфору. Дієтолог може допомогти людям з прогресуючою ХНН навчитися обмежувати фосфор в своєму раціоні.

По мірі того як ХНН прогресує, людині може знадобитися фосфатний біндер, наприклад, севеламер гідрохлорид (Ренагель), карбонат лантану (Фосренол), ацетат кальцію (PhosLo) або карбонат кальцію (Tums) для контролю фосфору в крові. Ці ліки діють, що як губки витримуючи або зв'язуючи фосфор поки він в ще в шлунку. Оскільки зв'язаний фосфор не потрапляє в кров. Замість цього він вивовдиться з організму під час стулу.

В таблиці нижче подані деякі продукти з високим вмістом фосфору і альтернативи з низьким вмістом фосфору, які є більш корисними для людей з розвиненою ХНН.

Високий вміст фосфору Низький вміст фосфору
- Молочні продукти (молоко, сир, йогурт)
- Боби (запечені, квасоля, лімська квасоля, плямиста квасоля)
- Горіхи і арахісове масло
- М'ясні напівфабрикати (хот-доги, консерви)
- Кола
- Консервований чай з льодом і лимонад
- Висівки, злаки
- Яєчний жовток
- Рідкі немолочні вершки
- Щербет
- Варений рис
- Рис, пшениця і кукурудзяні пластівці
- Попкорн
- Лимон-лайм содова
- Корневе пиво
- Порошкоподібний чай з льодом і лимонадні суміші

Контроль кількості рідини

Людям з прогресуючою ХНН, можливо, доведеться обмежити кількість рідини, тому що пошкоджені нирки не можуть виводити зайву рідину. Рідина накопичується в організмі і дає навантаження на серце. Пацієнти повинні повідомити свого лікаря про будь-набряки навколо очей або в ногах, руках або животі.

З вищесказаного очевидно, що ключовим в дієті при хворобі нирок є постійний баланс в харчуванні. Таким пацієнтам рекомендовано не обмежуватись разовою консультацією дієтолога, а тримати постійний контакт, динамічна корекція харчування допоможе полегшити негативні симптоми, зменшити навантаження на організм та сприяти медикаментозній терапії.

Консультації дієтолога

  • Лікар визначає мету майбутньої дієти
  • Збирає медичний анамнез – перелік захворювань, які треба враховувати при складанні дієти
  • Вивчає характер харчування, харчові звички пацієнта, рывень фізичних навантажень
  • Визначає індекс маси тіла, індекс Здоров’я по класифікації ACSM (Американський коледж спортивної медицини) та АСД, фінтес-індекс
  • За допомогою Fitmate виконує визначення основного обміну (RMR)
  • Проводить біоімпедансометрію (аналіз складу тіла)
  • Визначає оптимальний тип дієти
  • Надає стандартизовану дієту (добове меню, рекомендації у вигляді наглядних матеріалів та схем) або, за бажанням пацієнта, розробляє індивідуальну дієту 
Часті питання - Основні помилки при схудненні
- Чим небезпечна відмова від поживних речовин
- Небезпека критичного зниження калорійності
- Як правильно сісти на дієту

Ціни в Києві

ВАРТІСТЬ ПОСЛУГИ
грн
ПРОГРАМА ЛОЯЛЬНОСТІ
грн
Збалансоване харчування
Складання персональної лікувальної дієти (за меню на 1 день)506
Складання персональної дієти. Меню на 7 днів (включає консультацію дієтолога)4 312
3 542
Консультації
Консультація дієтолога (очно або телемедично, включає складання стандартного рекомендованого меню)770
Супровід дієтолога (включає необмежену кількість консультацій протягом одного місяця)734
Консультація нефролога (включає: УЗД нирок, визначення ниркової функції та скринінговий аналіз сечі)450300
для зареєстрованих
або
за направленням лікаря
Супровід нефролога (включає необмежену кількість консультацій протягом одного місяця)600

Ціни, зазначені на сайті, носять ознайомчий характер і не є публічною офертою


Додаткова інформація

База знань: Хронічна хвороба нирок (класифікація)

Хронічна хвороба нирок

Програма лояльності

Пацієнтам, які вже отримали в клініці будь-яку послугу (зареєстровані), по окремим позиціям пропонуються спеціальна вартість послуги.

Тобто, для нових пацієнтів, вартість другої і далі послуг будуть рахуватись як для зареєстрованих.

Програма лояльності

Під час консультації лікар може рекомендувати провести дообстеження. У разі, якщо пацієнт проходитиме їх в нашій клініці, вартість деяких послуг буде нижчою.

Програма лояльності

При направленні сімейного або профільного лікаря іншого медичного закладу. Пацієнту необхідно отримати направлення, історію хвороби та, бажано, контактні дані лікаря для можливості прямого зв'язку.




+38(044)33-999-03
Київ, вул. Хорива, 23В
Зворотній дзвінок
© Умови використання
Ліцензія на медичну практику МОЗ України №683 від 7.07.2016 р.
FacebookFacebook